Ulligamfåglarna är tovade av ull i ett stycke med vingar från riktiga fågelfjädrar. De kan hänga i en ”osynlig” tråd. Jag gör även ”uppstoppade” ulligamer som står monterade på en träplatta.
Direkt från fantasin landar de för att häcka lokalt över mitt hus. Fåglarna klassificeras utifrån deras speciella utseende och specifika beteende. Gemensamt för dem alla är deras sällsamma utseende och dåliga flygförmåga.
Priser: 280–550:- beroende av storlek och vilka fjädrar som använts.
Vilken är vilken?
Enligt fantasins givna regler kommer fågeln själv att tala om det, när den väl installerat sig hemma hos dig. Ett urval av de mest fantasifulla ulligamarna presenteras här:
Gaphalsen – Påflugna och irriterande beskäftiga fåglar. Håller sig alltid först framme vid fröbordet.
Musmesen – Korsning mellan mus och mes (ingen känner till hur det går till). Beskedliga små stackare som är besvärande rädda för katter.
Praktfågel – Släkt med Fågel Fenix och Fågel Blå. Den är stor, praktfull och självgod. Tar stor plats.
Ruggugglan – Sällsynt skygg fågel. Missköter sin fågeldräkt. Sover illa. Typisk nattfågel.
Fönsterhaken liksom Fönstersmygen – Typiska fönstertittare. Mycket nyfikna fåglar med stora skvallerbehov. Bör hållas långt borta från hemligheter.
Ullibri – En mycket långnäbbad fågel. Näbben utformad speciellt för att nå ner i smala flaskhalsar eller strutformade blommor. Gillar läsk.
Den närsynte bofinken Knut – Lite tafatt och bortkommen. Bär glasögon.
Kaffegöken – Gillar kakor och har sin givna plats vid varje kaffebord. Påflugen.
Näktergalning – Nattfågel. Kan bli en sanitär olägenhet med sitt eviga hackande och trumpetande utanför vart sovrumsfönster under häckningstid. Vill komma in.
Panelhönan – Kontaktsökande fågel, lite grå och intetsägande, men rar när man lärt känna henne närmare.
Sven Duva – Håller som vanligt ställningarna var han än befinner sig. Mycket plikttrogen och rättrådig.
Sprätthöken – Vacker men en mycket fåfäng och självgod fågel. Ytlig. Väldigt påfrestande att vara tillsammans med. Ger sig ofta ut på för djupt vatten. Skrytsam.
Mittbenan – En ”lagom” fågel, varken för mycket eller för litet. Typisk svensk.
Fyllkajan – Charmig men opålitlig. För att trivas med denna fågel bör man komma ihåg att låsa barskåpet, och sanera sitt språk från ord som ”skål”, ”helan går” etc. Tål inte ens att höra ord som ”glas” eller ”rinna” för att gå igång.
Muntergök – Här har vi sällskapets clown. Mycket trevlig och sällskaplig fågel. En liten varning bör dock utfärdas till er som inte gillar ”dåliga” vitsar, eftersom den med fördel berättar sådana. Skrattar högt och gärna åt egna skämt.
Frukost-trast – Morgontidig fågel. Gillar fil och flingor, te och marmeladsmörgås. Pigg och glad om den fått sova ute.
Knäppgöken – Mycket underlig fågel. Beter sig alltid konstigt. Bör undvikas av personer med svag självkänsla eftersom beteendet är smittsamt. Kan ändra både form och färg, därför svår att artbestämma.
Två mindre vanliga (tack och lov) fåglar som dock inte ingår i sortimentet av hygieniska skäl, är den notoriskt otrogne och lösaktige Sädesskvättan och dess följeslagare, Gonorren. De bör dock nämnas i upplysningssyfte.
En annan synnerligen ohygienisk fågel som inte heller ingår i mitt sortiment är den äckliga Snorkråkan, som med sitt ständiga snorande och petande i näbben sprider de mest underliga och obotliga sjukdomar. Lätt att känna igen på att den ständigt är tät i näbben och läspar betänkligt. Sällsynt.